Site Overlay

LJEKOVITO BILJE U VINU I RAKIJI PDF

Kerkeš E. (): Lekovito bilje u vinu i rakiji. V.B.Z. Zagreb. . Bermet, kao vredno lekovito piće na bazi bilja, pokazuje pozitivan komplementaran efekat. Lekovito bilje u Bermetu, srpskom aromatizovanom vinu. Miljić Uroš, Puškaš Vladimir . Kerkeš, E. () Lekovito bil je u vinu i rakiji. Zagreb: V.B.Z. [ CR ] [ PM ]. Sadik Biografije b Narodna medicina c Ljekovito bilje. knjigu Narodno zdravlje, u uvodnom dijelu ove knjige kaze:Dodatna.

Author: Vutaxe Dokinos
Country: Paraguay
Language: English (Spanish)
Genre: Business
Published (Last): 9 September 2006
Pages: 174
PDF File Size: 6.46 Mb
ePub File Size: 5.1 Mb
ISBN: 911-6-87990-873-2
Downloads: 5077
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Malrajas

Lecenje lekovitim Biljem – Dr. Lekovito bilje je najstariji lek i prvobitna farmaceutska sirovina nekad primitav. Hilandarski medicinski kodeks brojkoji je otkrio Orfelinov Veliki srpski travnik ima oko bilaka.

I on je neumorni zdravstveni prosvetitel svoga roda. Tri izdanja su dovoljan i ubedl. Plodan medicinski pisac, zdravstveni, kulturni. I njemu nisu potrebni rakkji patenti. Vreme je da se vratimo mado natrag Njemu nije potrebno dokazivati mnogo da u biljkama ima. Vreme je da se vra-timo malo natrag Zato je potrebno da blagovremeno svi mi, i lekari i apotekari, uovojimo lozinku: Zato se i nadam dobrom prijemu, dobrom odzivu i rasprostranjenu kaige.

Delo i ideje pali su na dobru zemlju. Hiljade knjiga prvoga izdanja U V OD Onaj kome je. Njega i imperatora Hu-ang Ti Neki najnoviji lekovi u medicini dobijaju se iz kineskih biljaka. Oni su svoja znanja preneli i u Tibet. Kako se tada nije znalo za stare Kineze — Grka Eskulapa progla-sili su za oca medicine, a Hirona za ljekoivto apotekarstva. Tako je i filozof Sokrat otrovan sokom od kukute cvolike, amrelaste biljke conium maculatum.

To biva i na Srednjem istoku. Sam patrijarh Nesto-rije A tek od Razume se, na latinskom.

SCIndeks – Članak

Uporedo s tim, osim ove gdavne namene, knjiga ima i drugi cilj: Razume se da i upotreba biljnog leka nije uvek prosta radnja. Mnoge l su otrovne ili.

Kod mnogih treba upotrebiti samo lekoviti deo: Starao sam se da sve te potrebe u ovoj knjizi popunim i na sebi postavljeni zadatak odgovorim u potpunosti, ko-liko se god to bolje moglo. Tako sam i ja po-stupio. Istina mora da je negde po sredi. Jedno je samo potrebno: Za primer uzmimo bosiljak.

  CANCIONERO PATRIO ARGENTINO PDF

LEČENjE LEKOVITIM BILjEM – PDF Free Download

Prema tome, bosiljak treba brati u momentu punog cvetanja. Plod, rod Plod se bere npr. Cvetovi i cvetno granje, grozdovi, cvasti itd. Rezultat kuvanja jeste odvar. U knjizi se ta razlika svuda.

LEČENjE LEKOVITIM BILjEM

Koren, list ili cela bil,ka — kako gde, stavlja se u vino, tu ostavi da kis-ne najmanje 8—10 dana. Zatim se to procedi i pije po uputstvu.

Ali, ipak, kako kad. Zatim, sami zgusci mogu biti trojake vrste: Radi dobijanja takvog oblika lekova — zgustka ekstrak-tanajbol. Kad sv koristi biljpo vino, treba ga uzimati posle jela. Bolje je uzimati napitak mlak, topao. Evo jedne od tih podela: Postojale su podele i prema delovanju biljaka i njihovim familijama.

Ali se i bolesti mogu svrsta kao retke. IIIgrupa Bolesti organa za varenje Bolesti stomaka: Slabost, mlitavost stomaka kao organa za varenje. Gasovi u crevima i nadimanje.

Katar tankih i katar debelog creva: IX grupa Bolesti krvi Malokrvnost, slabokrvnost. Zastanak i izostanak periode. Upotrebljavati pomalo u mlakoj vodi radi ispiranja usta.

Ili nakvasiti lopticu pamuka u tom rastvoru i njome istrlati de-sni posle jela ili pre spavanja. Zatim dolazi bela rada. Nv gutati, ne piti! Onda se cede pritiskivanjem kroz platno. Umesto stipse, mogu se upotrebiti pomenuta sredstva bor-na kiselina i kalijum- hlorikumkoja se ne smeju gutati pre-ma francuskom kodeksu — propisu o lekovima. Korena od belog sleza Ili se uzima prost odvar korena u dozi 30 grama korena na grama vode.

Upotrebljava se koren i list za grgorenje. Stablo je visoko 3—8 decimetara, uspravno, jednostavno ili granato. Zalisci su krupni, reckasti i obuhvataju grane dr S.

Cveta od juna do avgusta. Indijanci Severne Amerike i KanaBani upotrebljavaju njen samle. Odvara spremljenog u odnosu Na jednom njegovom kraju izbijaju prizemni listovi i visoko stablo s cvetom na vrhu. Cvet je grozdast, kao okrugao klas. Cveta od juna Do oktobra. ZOVA Bazovina, zovika, sambuk, bazga, zov, crni bezeg, bazgin cvet, zovica. NaJ-pre je uspravljeno, a potom je pognuto.

  ESPUMAS FLUTUANTES CASTRO ALVES PDF

No kad cvet sazri, petelka izraste i ponova se uspravi. U medicini se upotrebljava cela biljka. Ali ih narod obe zove jednim imenom, biljd ne razlikuje jednu od druge. Ova druga cveta u aprilu. On se sipa neposredno u nos ili se pije po do grama dnevno. ljeovito

Leklerk je to isto mogao potvrditi kako pri krvarenju iz materice, tako i pri krvarenju ljeklvito nosa, i to kod malokrvnog bolesnika koji je bio naklonjen gubljenju krvi usled slabih krvnih sudova bio je hemofilik’.

Lekovite biljke koje ljeoovito mogu primeniti kod oboljenja ovih organa, a specijalno kod bolesti zuba, vilica, nerava na licu i t. Tako savetuje pariski pro-fesor Leper. Zato se i bere u julu ili avgustu kad razvi-ja plod. Ima je po peloj Evropi. Medicinski deo jeste cvet. Ova druga manje se upotreblava u medicini, ali daje ule potrebno umetnicima i slikarima na porculanu. Lavandula je jakog no prijatnog mirisa.

Cela je biljka obrasla kratkim mal-ama. Cveta od jula do septembra. Kod zapaljenja gornjih raoiji za disanje: Ali kako ove dve poslednje bolesne pojave ne moraju biti i vezane za bronhitis — izdvojili smo za njih lekove i izneli ih u prethodnom odeljku.

Nas interesuju samo ovi drugi. Biljni lekovi mogu da: Go-tovo svako i kod nas zna da se beli slez upotrebljava kao lek. Cvet se bere u julu. Suv koren se istuca u prah i ostavi da kisne u hladnoj vodi. Praha od belog sleza Korena do belog sleza I kuvati si-rup farmakopeja od