Site Overlay

ALBERTO FORTIS PUT PO DALMACIJI PDF

Buy Put po Dalmaciji by Alberto Fortis (ISBN:) from Amazon’s Book Store. Everyday low prices and free delivery on eligible orders. Alberto Fortis (–), was a Venetian writer, naturalist and cartographer. Contents. 1 Life; 2 Works; 3 Notes; 4 References; 5 External links. Life[edit]. Front Cover. Alberto Fortis. Globus QR code for Put po Dalmaciji. Title, Put po Dalmaciji Biblioteka Posebna izdanja. Author, Alberto Fortis. Publisher, Globus.

Author: Akinojin Mejora
Country: Puerto Rico
Language: English (Spanish)
Genre: Marketing
Published (Last): 20 August 2006
Pages: 446
PDF File Size: 12.98 Mb
ePub File Size: 3.2 Mb
ISBN: 238-8-33690-486-4
Downloads: 74605
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kagagrel

Views Read Edit View history. Zasad, zadovoljite se time ro u vam potanko opisati jednu novu rerebratolu koju dosad nisam naao u knjigama malakologije. Pogrijeio bi zacijelo svatko tko bi ih zbog toga opnlZIO. Rekao nam je kako ih neka morlaka protuha hvara. Just a moment while we sign you in to your Goodreads pug. Neki primjerci to ih uvam odgovaraju opisu Linneove Rala kojima se slue i ostalo ratarsko orue izgledaju kao da su puf put izumljeni, i roliko su razliiti od naih koliko bi to bile druge naprave iz vremena T riptolema od ovih foetis se rabe u dananje doba.

Dalmacciji Put po Dalmaciji iziao je u doba kada je otkrivanje nepoznatih i dalekih zemalja pp knjievna moda: Druiina je dobro naoruana da odbije svaki napad ili zasjedu koji bi 1m mogli pornuriti veselje. Tko ne bi postao skroman i polagan znajui da sve ro su Swam1nerdam, Reaumur, Maraldi i toliki drugi glasoviri ljudi zapazili o pelamn osrnvl1a dojam netonosti nakon najnovijih zapaanja g. Ruak se otvara voem t strom, a zakiJuCUJe juhom, upravo obrnuro naem obiaju.

Poto albero je paa vie nego ljubazno pozdravio, ukrcali smo se na etiri vee lae i u pratnji est naszada, na kojima su radi zatite bili albedto, krenuli iz Staroga Budima.

Povrh nje nose kratak prsluk koji zovu iaerma, a preko nje zimi prebace ogrta od debela drvena sukna; taj se ogrta zove kabtmica i ja-punda. Among the many extraordinary places he explores, customs he discusses, and oddities he comes across: Takva su se iznenaenja esto dogaala u prolim vremenima kada se obiavalo koliko se razabire iz junakih narodnih pjesama da razliiti traiirelji ruke neke djevojke zadobi-vaju prednost junakim djelima ili iskuavanjem u hitrini, tjelesnoj spremosti i dosjetljivosti.

  ENERDIS CATALOGUE PDF

Najranije djetinjstvo proveo je u Trogiru kod ujaka; ali je uskoro vraen u zaviaj gdje mu je uiteljem bio El. Om b1 postali tragai i uvari srarodrevnih spomenika kada b1 se nadah nagrad1 za otkria i trud.

Fratri se bore i protiv onih rijetkih znalaca u svojoj pastvi koji itaju D i vkovia bosanskog fratra iz prve polovice Cesto ‘se dogodi da od roka do roka i od dara do dara, ne mislei o tome, plati dvostruko vie nego ro bi trebalo. Students of natural dalmaviji and the history of Eastern Europe will find this a fascinating work.

Product Details | Language Book Centre | Australia’s premier foreign language bookshop

U njegovu prirodnom stanju nisam ga smatrao tako dostojnim panje kako mi sc ini otk: Openito je kamen od kojega su sastavljeni breiuljci u okolici vrlo slian forris kamenju naih talijanskih bregova. Reklo bi se da je znak barbarske bewbzmJostl ubiti nekome siromahu vola da se iskoristi samo maleni dio mesa i koa.

Tomko Mrnavi mu je odrao nadgrobni govor koji je isre godine tiskan u Mlecima. Za to su esto krivi njihovi sveenici, ispunjeni narodnim poletom i predrasudama, koji podr7. Dasen rated it liked it Nov 04, Od graevina je u ibeniku vrijedna panje stolna crkva, premda potjee iz barbarskih vremena, zbog velianstvenosti zdanja, a jo mnogo vie zbog svoga krova sloena od velikih mramornih ploa spojenih zajedno; to je djelo po smionosti jednako svakom drugom slinom djelu iz rimskih vremena.

Mochard koji ne odobrava obiaj dananjih Skora i Iraca kao kodljiv za ivce, a uranjanja starih Germana okrivljuje kao praznovjerje i plod nezna nj a. Vraajui se na morsku obalu, presjekoh iroku i lijepu nizinu Morpolae Fuugi Ca”arit-nltl llrstona.

Alberto Fortis – Put po Dalmaciji.pdf

Skupio je gaJeriju umjetnikih djela antike u svojoj mletakoj palai, a oko svoje viJe kod Padove imao je bogat botaniki vrr. Nae se mnogo Morlaka koji pjevaju bez pripreme od poetka do kraja, uvijek uz pramju gusala; ne manjka ni pisana pjesnitva dalmacii se stvore prilike aoberto se sauva uspomena na neki dogaaj.

Da je Forris i poznavao Stcrneovo djelo, ne bi ga mogao na. Tao sam vidjeti taj nerazboriti posao prvi put u drutvu mylorda Her-veyja, biskupa od Derryja, te smo odmah spoznali da je tu svaki trud i novac bio baen, a projekt fiziki nemogu i varav.

  EPISIORRAFIA TECNICA PDF

Bilmrcio di millenio, 11 hnlin t Cronzin, Roma Asan se oglasi i zovne ih u kuu tuei se kako je njihova majka nesmiljena fortid. Priznajem da bih smogao dovolj no hrabrosti. Petra u Morpolai, podno breiuljaka, vjerojamo se uzdizala neka rimska graevina.

Zbog toga se na njima i nala: Sto god smo od njega htjeli, obavili smo kako smo prieljkivali. O knjievnicima 1 slikarima koji su se rodili i proslavili u XVI stoljeu u ibeniku Medu svim glasovitim ljudima kojima se moe podiiti majka Dalmacija, prvo mjesto u svakom pogledu zasluuje Antun Vrani iz ibenika.

Stoga du njihove granice purnici, kada se susretnu, ne obiavajukao u mjestima koja su blie moru, rei Hvat;en Isus sia lodaro Gesu nego Hvalien Bog, sia lodaro Jddio. HardcoverPosebna izdanjapages. Na glavi nose skerlemo pokrivalo zvano kapa, a povrh toga neku vrstu valjkasra turbana koji se naziva kalpak. Na domainu JC red da poz1vn na ptce; prvt ce mu odgovoriti po svome dostojanstvu stari svat.

Drugo to Morlaci mju to i nije iskljuivo njihovo a da ne bi imalo mjesra medu naim prostim pukom bakreni su i srebrni novii kasnoga Carsrva i suvremeni mleraki kovanci koje sc smarra medaljama svete jelene, te im se pripisuje velike moi protiv padavice i drugih boletina.

Veknri Forrisovo djelo prevodi kao Putovanje po Dalmaciji, dok mi ostajemo kod naslova djel n kako ‘e odavno utvrdio u naoj knjievno-sti. Orszaga i vojvode Lovre. Pribivao sam zdruivanju dviju djevojaka koje su postajale posestre u crkvi u Peruiu.

Alberto-Fortis-Put-Po-Dalmaciji

Razliita zapaanja to sam ih ve izvrio ili u ih odsada unaprijed vriti. Pri gradu ovomu zubatac knmasri, a ne pri inomu, najde se u asti. Put po Dalmaciji, meu osra lim, upozorio je Evropu da u njezinu sreditu postoji jedan zaboravljen i nepoznat na rod kakav su traili fi lozofi povratka prirodi ili knjievnici koji su u svojim djelima izmislili civilizacijom nepokvaren svijet F.

De Situ Moldauiae et Transalpinae.